Uwielbiam decupage, szydełko, haft i wszystko inne co zostało wykonane z pasją... Jeśli masz chwilkę, zapraszam Cię na handmade mamy na wychowawczym...

2013/12/23

Rogaliki z makiem

Jeśli ktoś jest totalnym beztalenciem do wypieków przedstawiam przepis, który wychodzi nawet takim specjalistkom jak ja :) a oprocz tego są naprawdę przepyszne! Z czystym sumieniem polecam :)



przepis:

Czas: ok 2 h i 20 minut (to jest czas od rozpoczęcia do podania na stół, w tym jest wyrastanie i pieczenie) Ilość porcji: 24 rogaliki

Składniki:

570 g mąki pszennej (typ 480; to ta zwykła)
12 g drożdży instant lub 24 g drożdży świeżych
ok 190 ml mleka 65 g masła (np. roślinne)
4 łyżeczki cukru
2 jajka
sól do smaku
ok 350 g masy makowej
lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny

wykonanie:

Krok 1. Do miski wkładam wszystkie składniki ciasta. Jeśli używam suchych drożdży to je wsypuję, a jeśli świeżych to wpierw rozpuszczam je w mleku z cukrem i dopiero wlewam. Mleko oczywiście to ze składników, nic nowego.

Krok 2. Ciasto mieszam w misce, a następnie przekładam na blat i zagniatam, aż będzie gładkie. Wkładam do miski, przykrywam i odstawiam na 1 h by wyrosło. Najlepiej w ciepłe miejsce bez przeciągów.

Krok 3. Po tym czasie wyjmuję z miski. Dzielę na 3 części (jeśli lubicie większe rogaliki to podzielcie na 2 części, wtedy wyjdzie 2 x 8, czyli 16 rogalików). Każdy kawałek wałkuję na okrąg a następnie dzielę na 8 części (jak pizzę).

Krok 4. Na każdym trójkąciku układam nadzienie (masę makową). Ja zawsze troszkę rozciągam ten trójkącik, tak aby miał dłuższy dziubek.

Krok 5. Zwijam w rogaliki, czyli zawijam od szerszej części w stronę wąskiej – dziubka. Sklejam delikatnie rożki i odkładam na blachę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia).

Krok 6. Rogaliki przykrywam i odkładam aby podrosły przez ok 45 minut. Następnie piekę je ok 15-17 minut w nagrzanym do 190 C piekarniku (ja piekę z termoobiegiem, ale nie ma to znaczenia).

Krok 7. Jak rogaliki ostygną to je lukruję. Czyli ucieram lukier z cukru pudru i soku z cytryny i polewam każdy rogalik.

Smacznego.

2 komentarze:

  1. Ale apetycznie ! Wesołych świąt i worka prezentów pod choinką życzę:)!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wesołych ,Wesołych Świąt życzę Dusia

    OdpowiedzUsuń

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...