Uwielbiam decupage, szydełko, haft i wszystko inne co zostało wykonane z pasją... Jeśli masz chwilkę, zapraszam Cię na handmade mamy na wychowawczym...

2013/02/08

Wpis na słodko




Do perfekcyjnej pani domu, brakuje mi sporo, chociażby dlatego, że jestem na bakier chyba ze wszystkimi przepisami. Niby robię wszystko dobrze, według przepisu, a dobrze nie wychodzi praktycznie nigdy :) Jednak w okolicach świąt B.N. odkryłam przepis, z którego wychodzi mi za każdym razem coś pysznego ! dlatego podzielę się nim :) zaznaczę jeszcze tylko, że to ciasto wykorzystałam też do innych przysmaków np. ciasto drożdżowe tylko wtedy proponuje je dosłodzić.

a oto co wyszło


przepis:
 Czas: ok 2 h i 20 minut (to jest czas od rozpoczęcia do podania na stół, w tym jest wyrastanie i pieczenie) Ilość porcji: 24 rogaliki


Składniki:
 570 g mąki pszennej (typ 480; to ta zwykła) 
12 g drożdży instant lub 24 g drożdży świeżych 
ok 190 ml mleka 65 g masła (np. roślinne) 
4 łyżeczki cukru 
2 jajka 
sól do smaku 
ok 350 g masy makowej 
lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny

wykonanie: 
Krok 1. Do miski wkładam wszystkie składniki ciasta. Jeśli używam suchych drożdży to je wsypuję, a jeśli świeżych to wpierw rozpuszczam je w mleku z cukrem i dopiero wlewam. Mleko oczywiście to ze składników, nic nowego.

 Krok 2. Ciasto mieszam w misce, a następnie przekładam na blat i zagniatam, aż będzie gładkie. Wkładam do miski, przykrywam i odstawiam na 1 h by wyrosło. Najlepiej w ciepłe miejsce bez przeciągów.


Krok 3. Po tym czasie wyjmuję z miski. Dzielę na 3 części (jeśli lubicie większe rogaliki to podzielcie na 2 części, wtedy wyjdzie 2 x 8, czyli 16 rogalików). Każdy kawałek wałkuję na okrąg a następnie dzielę na 8 części (jak pizzę). Krok 4. Na każdym trójkąciku układam nadzienie (masę makową). Ja zawsze troszkę rozciągam ten trójkącik, tak aby miał dłuższy dziubek.


Krok 5. Zwijam w rogaliki, czyli zawijam od szerszej części w stronę wąskiej – dziubka. Sklejam delikatnie rożki i odkładam na blachę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia).

Krok 6. Rogaliki przykrywam i odkładam aby podrosły przez ok 45 minut. Następnie piekę je ok 15-17 minut w nagrzanym do 190 C piekarniku (ja piekę z termoobiegiem, ale nie ma to znaczenia). Krok 7. Jak rogaliki ostygną to je lukruję. Czyli ucieram lukier z cukru pudru i soku z cytryny i polewam każdy rogalik.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Google+ Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...